"Ik ben steeds mijn spullen kwijt"

Aan de slag met geheugenproblemen

200x200-Indigo+voor+iedereen.png

Weer je sleutels zoek of kom je niet meer op de naam van diegene die je net nog hebt gesproken? Geheugenproblemen: één op de vijf mensen krijgt hiermee te maken. Als dit je dagelijks leven belemmert, kan er sprake zijn van dementie. Erkenning van het probleem is de eerste stap. Jezelf voor de gek houden, biedt geen oplossing.

Bekijk de praktische tips van onze specialisten, volg een gratis cursus of zoek deskundige hulp via de huisarts. De huisarts kan je helpen (vaak zonder dat je een eigen risico betaalt) of verwijzen naar één van onze specialisten voor behandeling bij Indigo. Specialistische behandeling vindt u bij Parnassia of Antes.

Signalen en klachten

Aan welke symptomen herken je geheugenproblemen?
Je

  • bent vergeetachtig
  • hebt moeite met jezelf goed uit te drukken
  • vergeet bepaalde handelingen
  • herkent geen objecten of mensen uit jouw directe omgeving
  • hebt moeite met organiseren of plannen maken
  • hebt moeite met doelgericht handelen en logisch denken

Tips omgaan met geheugenproblemen 

1. Geheugentraining

Regelmatig een kruiswoordpuzzel maken op latere leeftijd kan het geheugenverlies met enkele jaren vertragen. Ook speciale computerprogramma’s of geheugenspelletjes kunnen helpen.

2. Vaste plek

Schrijf dingen die je niet wilt vergeten op een kalender of in een agenda; je onthoudt zaken vaak makkelijker als je ze al een keer hebt opgeschreven. Gebruik vaste plaatsen om bijvoorbeeld je sleutels of bril op te bergen.

3. Blijf actief

Blijf bezig en doe dingen die je leuk vindt, zoals tuinieren, zingen, wandelen, naar een concert, toneelstuk of naar de bibliotheek gaan. Je kunt natuurlijk ook nieuwe activiteiten ondernemen bij jou in de buurt.

4. Eet gezond en gevarieerd

Gezond en gevarieerd eten is goed voor de ontwikkeling van je  hersenen en daarmee het functioneren van jouw geheugen. Eet veel broccoli en groene bladgroenten, erwten en linzen. En vis.

5. Minder drankgebruik

Matig met alcohol. Alcoholische versnaperingen zorgen voor verdere afbraak van de hersencellen. Het geheugen gaat achteruit en je kunt dingen moeilijker onthouden.

Volg een cursus

Volg je liever een gratis workshop van één van onze specialisten? Dat kan! Meld je dan nu aan voor een workshop bij jou in de buurt. Veel van deze cursussen zijn gratis.

Zoek deskundige hulp

Soms is er meer hulp nodig dan deze tips. Neem dan contact op met huisarts. Hij kan je helpen of verwijzen naar één van onze specialisten. 

Persoonlijke behandeling bij jou in de buurt

Bij Indigo bestaat een behandeling uit gemiddeld twaalf gesprekken met een hulpverlener. Je krijgt inzicht in je situatie en handvatten waarmee je vervolgens zelf verder kunt. Onze behandelaren helpen je in de praktijk van je eigen huisarts of in een gezondheidscentrum bij jou in de buurt. De behandeling is persoonlijk, afgestemd op jou en je klachten: kortdurend als het kan en langer als het nodig is.

Cursussen & trainingen

Snel weer verder met je leven? Op advies van je huisarts of behandelaar kun je bij Indigo trainingen volgen hoe om te gaan met geheugenproblemen.

Behandeling of cursus online aanvullen

Internet vult een behandeling of cursus goed aan. Bij Indigo kun je naast individuele gesprekken ook thuis aan de slag met online huiswerkopdrachten. Deze combinatie van face-to-face en online hulpverlening heet ‘blended hulp'. Hoe het precies werkt? Lees de brochure over ‘blended hulp'.