"Ik ben steeds mijn spullen kwijt"

Aan de slag met geheugenproblemen

200x200-Indigo+voor+iedereen.png

Weer uw sleutels zoek of kan u niet meer op de naam komen van diegene die u net nog hebt gesproken? Geheugenproblemen: één op de vijf mensen krijgt hiermee te maken. Als het uw dagelijkse leven belemmert, kan er sprake zijn van dementie. Erkenning van het probleem is de eerste stap. Uzelf voor de gek houden, biedt geen oplossing.

Bekijk de praktische tips van onze specialisten, volg een gratis cursus of zoek deskundige hulp via de huisarts. De huisarts kan u zelf helpen (vaak zonder dat u een eigen risico betaalt) of verwijzen naar één van onze specialisten voor behandeling bij Indigo. Specialistische behandeling vindt u bij Dijk en Duin, Parnassia of Bavo-Europoort.

Signalen en klachten

Aan welke symptomen herkent u geheugenproblemen? U:

  • bent vergeetachtig
  • heeft moeite met zichzelf goed uit te drukken
  • vergeet bepaalde handelingen
  • herkent geen objecten of mensen uit uw directe omgeving
  • heeft moeite met organiseren of plannen maken
  • heeft moeite met doelgericht handelen en logisch denken

Tips omgaan met geheugenproblemen 

1. Geheugentraining

Regelmatig een kruiswoordpuzzeltje maken op latere leeftijd kan uw geheugenverlies met enkele jaren vertragen. Ook speciale computerprogramma’s of geheugenspelletjes kunnen helpen.

2. Vaste plek

Schrijf dingen die u niet wil vergeten op een kalender of in een agenda; u onthoudt zaken vaak makkelijker als u ze al een keer hebt opgeschreven. Gebruik vaste plaatsen om bijvoorbeeld uw sleutels of bril op te bergen.

3. Blijf actief

Blijf bezig en doe dingen die u leuk vindt, zoals tuinieren, zingen, wandelen, naar een concert of toneelstuk, of naar de bibliotheek. U kunt natuurlijk ook nieuwe activiteiten ondernemen bij u in de buurt.

4. Eet gezond en gevarieerd

Gezond en gevarieerd eten is goed voor de ontwikkeling van uw  hersenen en daarmee het functioneren van uw geheugen. Eet veel broccoli en groene bladgroenten, erwten en linzen. En vis.

5. Minder drankgebruik

Matig met alcohol. Alcoholische versnaperingen zorgen voor verdere afbraak van de hersencellen. Uw geheugen gaat achteruit en u kan dingen moeilijker onthouden.

Volg een cursus

Volgt u liever een gratis workshop van één van onze specialisten? Dat kan! Meldt u dan nu aan voor een workshop bij u in de buurt. Veel van deze cursussen zijn gratis.

Zoek deskundige hulp

Soms is er meer hulp nodig dan deze tips. Neem dan contact op met huisarts. Hij kan u zelf helpen of verwijzen naar één van onze specialisten. 

Persoonlijke behandeling bij u in de buurt
Bij Indigo bestaat een behandeling uit gemiddeld twaalf gesprekken met een hulpverlener. U krijgt inzicht in uw situatie en handvatten waarmee u vervolgens zelf verder kunt. Onze behandelaren helpen u bij uw eigen huisarts of in een gezondheidscentrum bij u in de buurt. Uw behandeling is persoonlijk, afgestemd op u en uw klachten: kortdurend als het kan en langer als het nodig is.

Cursussen & trainingen
Snel weer verder met uw leven? Op advies van uw huisarts of behandelaar kunt u bij Indigo trainingen volgen hoe om te gaan met geheugenproblemen.

Behandeling of cursus online aanvullen
Internet vult een behandeling of cursus goed aan. Bij indigo kunt u naast individuele gesprekken ook thuis aan de slag met online huiswerkopdrachten. Deze combinatie van face-to-face en online hulpverlening heet ‘blended hulp'. Hoe het precies werkt? Lees de brochure over ‘blended hulp'.